Sunday, March 28, 2010

PLKN

dak2 lepasan SPM yg bru dpt taw dorg kene p PLKN :
"argh!! xnak p!! nnt kene botakkan pale..tidak!!~~"
"aku nk keje la cuti pjg nie!~~"
"adus.. mesti terseksa kat sna~~"
"aw... hbis la kulit i yg cerah nie~~~"(mungkin perlu dibaca dgn nada gedikz~)

well, aku punye reaksi plak ble dpt taw aku kene p PLKN:
".........................."

hahahaha..
siyuz, aku pun tataw la pasaan aku tyme tu cane.
nk kata xsuke, xde la plak.
nk kata excited, kecewa pun ade la gak skit..

pape pun, aku telah berjaya mendapatkan sijil PLKN siri 4 kump1 tahun 2007 drpd kem PLKN batu jong, kuala krai, kelantan.

bez gler siyuz wa ckp lu...

hahhaha..
mule2 aku dtg, aku agk terkejut gak r dgn jdual nyer yg ketat..
tp alah bisa tegar biasa..
smpaikan, bila cuti sminggu raya cina, aku blik uma, demam!!!
demam sebab x biasa dgn jdual kat uma yg free~~
hahahaah.. x tipu~~

n yg pling aku bangga, bdn aku fit gler duk sana...
berat bdn aku nie, 42kg je tyme tu, smpaikan xlepas derma drh tyme kempen kat sana~~
sadis2..
brt aku skang?? jgn ckp r.. mau beza hmpir sedekad kg.. (shh.. rahsia~~)
kulit tyme tu jgn ckp r.. hitam kot... tp sumorg g2..
xde spe cntik da tyme tu.. so dun worry~

ok. ni la rutin harian aku di sana:

6.00 pg - bgun, subuh berjemaah kat surau, tazkirah pg (yg mana tyme nie dak2 pompuan amik kesempatan tido, xpe..blkg lgsir.. pdn muke dak laki tersengguk2..)
6.30 pg - roll call kat dataran, mata silau coz spot ligt bapak besar kat depan, lepas tu dgn muke sleepy tu kene senaman pg..
7.00 pg - merentas desa. keliling kem dgn perut yg berbunyik~
8.00 pg - breakfast!!! akhirnye mkn gak aku rni~~ lepas hbs mkn tu bley la blik mndi n tukar bju kmeja.. (FYI: td pkai bju sukan.. sume bju pihak kem bg, xley pkai bju sendiri)
9.00 pg - masuk kelas kendiri (bulan pertama,bulan kdua kelas kenegraan yg busan amat). sebelum msuk kelas periksa barisan dulu.. cek kasut la, kuku la.. rmbut la..
10.30 pg - minum pg~~ then masuk kelas blik.. kalo kelas kendiri, mmg excited la nk msuk~~
12.30 tgh hr - mkn!! then bley blik dorm solat n rehat.. tyme nie public phone penuh dgn mereke2 yg rindukan kg halaman (FYI: HP hanya diberi pd hari minggu n kire nsib baik la kalo dpt line.)
2.30 ptg - proses tanning!! tyme utk hitam kan kulit bebeh.. kawad laa~~ penat woo.... tp ade masa jdual akn tukar utk kite wat water confidence (kayak, menyelam, brng) or aktivti lain cam flying fox or abseiling(ntah btol x aku eja).. ha.. aktiviti2 cm nie bru excited..
4.30 ptg - minum ptg then blik tukar bju sukan (td pkai uniform celoreng, full or half) n solat asar..
5.00 ptg - riadah.. tyme nie kdg2 bebas.. skati r kite nk p main sukan pe pun... kdg2 kene latih kawad blik.. ikut jurulatih kite r dia nk bg watpe... kalo bebas, mmg sedap r tido dlm dorm (kalo x kene tgkap)
6.00 ptg - mkn mlm. awl kn?? tp tyme tu perut mmg da mintak diisi pun... then blik bilik, bley la bersihkan diri..
7.00 mlm - solat maghrib wajib berjemaah n opkoz de roll call dulu cek ahli.. pompuan yg xley solat pun, terpaksa kuar utk dgr tazkirah maghrib~~ tazkirah pjg woo.. smpai solat isyak.. ha..tyme nie pompuan xley curi tido.. lgsir pemisah dibuka ok~~ waktu nie, kepada pelatih bukan islam, mereka pun de kelas agama msing2, so xde nyer dorg dpt rehat dibilik~~
9.00 mlm - tayangan video utk kelas kendiri esok.. kalo da jd kelas kenegaraan, bese nyer de je r ceramah pape digantikan..
10.30 mlm - minum mlm~~ then ade roll call terakhir utk hari tu.. kalo ade sesiapa wat masalah hari tu, ha, same2 lah sume tanggung.. roll call punye lama sebab kami dibebel o didenda... kerna nila setititk, seksa kami sume..

hari minggu?? jgn hrap la dpt rilex, de la gtong royong kem ke.. gtong royong dorm ke.. x pun kelas komunity(kluar dr kem n p wat gtong ryong kat kg ke sg ke...)

penat.. tp sonok sgt..
aku dpt pengalaman dr segi berkawan berlainan bangsa n berlainan cara hidup.
& aku juga belajar utk menghormati guru wp mereka hmpir sebaya(nnt aku cter dlm entry lain), juga belajar utk bertolak ansur, xley pikir diri sendiri je..
dan aku juga belajar untuk hidup berdikari, jauh dr family.. (first tyme woo aku jauh dr family aku, mau sminggu jgk r aku tido ngan air mata.. hehehehe)

kepada adik2 yg dpt p PLKN, jgn mengeluh, xkenal maka x cinta~~

nie antara panorama kem aku:

kompeni aku - kompeni alpha (aku x rase aku de dlm gmbar nie - kot)











7 comments:

nuraimyasmin said...

waaa ko ingat lagi eh, ilham? huhu rindu la pulak.. T____T

idea semulajadi said...

hahha.. musti la ingt.. kenangan terbaik akau penah ade~~

azyan azilah said...

hye ilham! remember me? ni yan la. from sktsg. huu~ found you!

Suria-F said...
This comment has been removed by the author.
Suria-F said...

Rutin harian PLKN semua sama macam saya ni Siri 9,kump 1/2012... Saya cik, PLKN di Semenyih Selangor.. jauh lagi taw dri family.. haha.. 3 bulan ke semenanjung.. first time jgak naik flight.. Kat blogger sy ada jgak cyte psl plkn tme simple.. akt harian tu sama la mcm cik kan.. cer dgr cyte plkn sy pulak, haha..(suria-f.blogspot.com) - Fairus Dip3A -

Ilham Fitriah Ahmad Shukri said...

huhu~ kelantan tu kg saya, so stiap mggu de aunty dtg lawat~

Anonymous said...

nk tnye.. akaq bwk brape helai bj krung.??hehe