Thursday, June 9, 2011

tak nak jadi programmer

Knowing what kind of programmer you are

Lepas baca link di atas,
aku mendapati yang aku x dpt jawab pun mana2 soalan yang diberikan.

aku menulis entri ini sewaktu kepala sedang sakit sebab xdpt wat coding.
dan waktu ini,
perasaan aku:
aku xnak jadi programmer.
xnak.
sakit kepala pikir kod.

siapa kata coding x sronok?
seronok.
betul, x tipu.
lagi2 bila kita da dapat wat apa yg kita nak.
rasa nak melompat tinggi2!!
dan bila org puji kita,
rasa macam,
wah, bez giler wat coding, nak buat lagi lah!!

tapi...
bila xdpt wat ape yg kite nak,
dan semua result dlm google search kita da tekan,
menyebabkan semua link jadi warna purple dari asalnye warna biru,
macam nie ha:

dan masih x jumpe ape yg kite nak,
rasa macam nak baling je laptop nie!!

dan bila esok kita nak sambung kerja kite,
kita akan termenung dan berkata:
ape lagi aku nak buat hari nie?
cane lagi nak buat benda alah nie?
dan akhirnya kita akan mengadap balik encik google,
dan membaca kembali page2 yang sama kite da baca semalam.

oh,
dan itulah sebenarnya,
bagaimana hari2 aku di praktikal ini dipenuhi~

4 comments:

hajar_razak said...

ak sokong wei. aku rasa tak layak.! T.T

idea semulajadi said...

penat otak.
betul, aku pun rasa x layak n xmampu.
projek kecik pun xley nak wat~

syafiq said...

cuba ni
asp.net tu guna language apa? c#? vb?
database guna apa? mysql? mssql? oracle?
dan selalunya image ni gunakan blob

so: retrive image mysql blob vb.net

dan ni yang aku dapat. macam ok je. dia guna memStream.

http://www.vbforums.com/archive/index.php/t-546678.html

p.s tak jumpa gak, rajin2 masuk group se dalam fb tu. mana tahu ada yang bantu.

idea semulajadi said...

aku gune c# dan mysql~
aku nk display gambar tu dlm obout grid.
http://www.obout.com/grid/KnowledgeBase.aspx?id=647
n aku x simpan gambar tu sbgai blob.
gmbr duk dlm folder lain~
aku da jumpe cane nk wat~
sebab obout ade bg source code.
cuma ade prob sket sebab gmbr xnk kuar~
kuar icon corrupted image~