Thursday, April 14, 2011

makin lama, makin ramai~

hari makin hari,
makin ramai kawan2 aku,
yang aku tengok,
tayangkan rambut kat fb.

sedih.

kalau memang dari awal xpakai tudung,
aku x rasa ape.
tapi yang pakai tudung,
tibe-tibe free hair nie,
sayang nye la~~

ok2,
suka hati la,
hak masing2.

tapi nie satu lg kes,
yang pakai tudung.
dan masih bertudung,
tapi dlm fb je gambar x pakai tudung.
kat luar masih bertudung.
rambut tu tayang dlm fb je~

adik2 sayang~
buat ape pakai tudung lg kalau mcm tu?
awak duk tutup rambut kat luar,
tp dlm masa yg sama,
org duk tgk fb awak.
dosa jugak sayang~
serupa x pakai tudung je terus.

entah la~
nak tegur,
iman nie xkuat.
selemah2 iman,
tegur dgn hati kn~
insyaallah kakak doakan ye adik2~

sedih2~

6 comments:

tAsHa said...

ilham....rindu la....bnyk benda nk dgr story ilam...
doakan mereka tu dpt hidayah....hidayah Allah itu terlalu mahal nilainya...

❤NazirahMoktar❤ said...

rambut antara yg susah sebenarnye nak jaga.tapi aku selagi boleh jaga ,aku jage dari nmpak kat org..cume bile kat rumah je la mcm harem je.bukan maksud aku kalo aku gi jalan2 keluar shoping comlplex kat rumah tu, tapi bile time nak angkat bju kat ampaian, bile nak amik surat kat peti surat, time nak nyapu depan rumah tu..huhuhu

Nadia R. said...

It takes a courage to cover yourself wherever you are. Susah kadang nak ckp dgn org mcm ni, jwpnnye mcm "tak nak hipokrit" lah ape lah kan, kalau kita ckp dikatanya kita balik. bila kita dah tegur, means kita sayang, kalau dia nak terima, dia terimalah, Kalau tak kita doa je la, the best way. Moga-moga dia antra org terpilih utk terima hidayah Allah.

JP Nurul said...

ilham!!!
ha..nak ckp rindu gak nih...hihi...
bila ct???

btw psl bukak tutp hijab nih...xtau nak komen ape sbb along pon xkuat iman utk menegur..diri pon masih kekurangan,,tp cubalah sampaikan dgn cara plg lembut k..

idea semulajadi said...

along & angoh:
ilam cuti 2nd week of may - sept!
lama kn??? korg de kat kl x tyme tu??
angoh mesti cuti gk tyme tu.. mesti angoh lek klntn..

nk tegur pun tataw nk tgur cane.
tp syg ne rase tgk tbe2 de gmbr x bertudung.
mcm "eh, bukan dia nie pkai tudung ke? nape tbe2 bukak nie?"
ha~ cam tu la~

nur adibah ahmad shukri said...

dlm ape2 aspek hidup kte, ape2 pun rujuk blk sumber rujukan utama- al quran & hadis. "dan katakanlah kpd perempuan yg beriman, agar mereka menjaga pandangannya, & memelihara kemaluannya, & jgnlah menampakkan perhiasan(aurat)nya, kecuali yg biasa terlihat. & hendaklah mereka menutup kain kerudung ke dadanya,..."(an nur:31). mmg sedih tgk perempuan x bertudung.yg penting kte cube utk tegur,paling2 pun doakan.kte syg diorang sbb diorang saudara kte kan,tp diorang paham x betape kte syg diorang & nak diorang berada kt jln yg lurus?