Saturday, November 19, 2011

Ape itu BB Cream?

Kali pertama aku dengar perkataan BB Cream nie waktu adik aku beli lipgloss~
Jurujual tu cakap dalam tu ade BB Cream.
Selepas dari tu,
merata tempat aku jumpa perkataan BB Cream nie.
Dan aku mula tertanya-tanya,
ape itu BB Cream?
Sampai la bila Garnier mula mengiklankan BB Cream,
aku pengikut setia produk Garnier


aku mula terfikir nak beli dan cuba~
tapi sebelum tu,
aku perlu tahu dulu la kan ape benda BB Cream nie~

Jadi,
BB Cream adalah barangan kosmetik.
BB adalah singkatan untuk Blemish Balm,
dan BB Cream mula diformulakan di German.
Pada asalnya ianya digunakan oleh orang-orang yang telah melakukan pembadehan laser,
untuk membantu memulihkan kulit mereka yang masih sensitif.
BB Cream mula popular selepas banyak artis korea yang melakukan pembedahan laser menggunakannya,
dan menampakkan hasil yang bagus.
BB Cream berfungsi sebagai produk penjagaan kulit(memutihkan, memudarkan parut jerawat),
dan juga sebagai alat kosmetik (moisturizer, sunscreen, make-up base, foundation).

Secara keseluruhannya,
aku da nampak apa fungsi BB Cream~
nak cuba la Garnier punye nanti~
ke patut aku cuba The Face Shop punye?

*aku rujuk sini, sini dan sini sebelum menulis*
*baca lebih lanjut tentang BB Cream di sini*

13 comments:

diyana said...

nana pakai silky girl :D

Gadis Misteri said...

kata memutihkan dan menghilangkan parut jerawat.
apa kesan dia kalo kt bibir?

idea semulajadi said...

nana: berkesan x? ade x perbezaan ketara kat kulit?

amna: well, ilam baca bb cream nie untuk healing~ dan untuk melindungi~
bibir pun kulit gak~ tataw la~ try la cari kat tenet~

Boodak Hati Gades said...

aku ingat aku je yg trpkir pasal BB cream nih. Ko pon same eh? hahaha, btw maybelline pon ade kan? tp aku yakin dgn produk garnier lg la sbb da bese guna,hehe..

idea semulajadi said...

sebab garnier tu aku terpikir nk gune~
kalo x, xpenah trlintas lgsung nk beli~
eh,ko guna garnier ke? sejak ble?

chee chee said...

yunk,
aku pki bb cream gak tp guna yg maybelline punya
best gak la.. plus, bg aku bb cream maybelline xberminyak pon kt muka aku bila aku pakai. kira bahagia sgt la bila guna bb cream ni. tp ada 1 brand g best bbcream dia, like always aku lupa pa ntah nama brand tu hehe

idea semulajadi said...

bahagia? pergh~ xley blah ko punye perumpamaan~ huhu~
nanti aku nk beli paket kecik punye la~ boleh try byk2 brand~ haha~

chee chee said...

haha.. perumpamaan kena tip top la, kot2 leh jd jurucakap maybelline..kih3.ok2, aku sarankan ko try bb cream jenama len2 lg tau.mana yg best nt ko share kt sni, then i'll follow u hehe

Raden said...

i thought bb stands for blackberry..hehe

zareliqa afiqa said...

owhh,tak penah cuba pakai lagi cream ni.=.=

idea semulajadi said...

@raden: bayangkan kalo kite sapu blackberry di muke~ huhu~

@zareliqa: try la, saya da try, bez jugak~

Faz Yaakub said...

td terjumpa bb cream garnier.adik punya kot..trus google..jumpe blog ni..heee.bleh cuba lpas ni...faz pun pengguna garnier.. :)

idea semulajadi said...

saya da cuba~ da ada pun saya buat review nya~