Tuesday, March 15, 2011

tips nak dapat asrama

minggu ni adalah minggu untuk mengisi borang permohonan asrama.
selama 3 tahun aku duk kat UMT nie,
aku xpernah duk luar.
kenapa?
sebab utama:
aku xde transport.
kaki nie je la satu2 nye cara untuk aku p kampus.
aku pun nak mohon asrama jugak untuk sem depan.
(kos IT 4 tahun??? jgn banyak tanya ;p )

macam mana aku dapat asrama selama 2 tahun nie?
xtermasuk 1st year sebab mmg semua pelajar dapat asrama
ok,
aku mohon bawah kebudayaan.
mungkin tu salah satu sebab kenapa dapat kot.
orang kata kebudayaan senang dapat, tataw la betol ke x, coz ade je junior2 aku yg xdpt.
Tapi kunci utama sebenarnye:
kene aktif.
xkira lah aktif kelab ke,
aktiviti asrama ke,
yang penting borang penuh dengan aktiviti.

1st year, aku memang aktif.
tapi 2nd year, tak!
sikit sangat aktiviti aku.
xlebih 10 pun rasanye~
macam mana aku dapat lak kan?

nie tips yang ex-roomate aku bagi.
*isi je aktiviti2 dari tahun 1 walaupun waktu tu kita mohon untuk tahun 3 (patutnya isi tahun 2 punye aktiviti je la kan? bedal je~ sertakan semua sijil dari tahun 1 selalunya pelajar memang aktif kat 1st year)
ok,
*untuk pelajar tahun akhir pulak,
anda boleh buat surat rayuan siap2 (nampak gaya aku akn guna lg taktik nie).
bagi lah sebab2 seperti:
-perlu selalu pergi lab/perlu selalu jumpa SV untuk FYP,
& xde transport.
-perlu selalu pergi library untuk dapatkan rujukan FYP nie memang tipu r~
-perlu menggunakan UMT hotspot untuk mencari rujukan konon laju plak kan~ & konon duit PTPTN memang x cukup nak buat bayar broadband~
-aktiviti kelab/kelas selalu diadakan pada malam hari~
Surat rayuan mestilah surat rasmi dan alamat penerima letak alamat pejabat kolej kediaman.
Surat tu mesti dapat sokongan pensyarah (kalau boleh pembimbing siswa korang kenal x sape pembimbing siswa korang? & disahkan oleh ketua jabatan)
*untuk aktiviti yang xde sticker/sijil (selalunya aktiviti2 kecil dalam ahli kelab je), mintak penasihat cop & tanda tangan jangan x tulis. janji penuh~

tapi ini semua hanya usaha yang kita boleh lakukan.
rezeki di tangan tuhan.
lepas usaha, kita doa, & kemudian tawakal.
semoga sesiapa yang mohon tu dapat ye~

ps: aku pun harap sangat aku dapat. da la da xde kawan2 da kat luar tu. semua nye nak grad da sem nie~

4 comments:

~QoveZ~ said...

hehe semoga dapat ye

miemen said...

hahah...thanx ilham...hope aku dpt hostel thn nie..

❤NazirahMoktar❤ said...

wah, taiko dapat hostel ni..tahun 2 dulu aku nyampah rasa sebab tak dapat hostel =,=

idea semulajadi said...

tahun 2 dulu,
aku aktif masa 1st year.
tahun 3 r aku byk goreng2 sket~ heheheh~